Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Adresimi i Sfidave të Transportit Publik në Bashkinë Lezhë

Autor: Youthscape – Rinia Raporton || Koha e leximit – 3 Minuta

Bashkia Lezhë, me 113,535 banorë në Janar 2020, prej një sipërfaqe prej 479 km², duke përfshirë qytetin e Lezhës dhe 19 fshatrat përreth. Pavarësisht madhësisë së saj, bashkia përballet me një sfidë të përhershme: mungesën e një sistemi efikas të transportit publik. Kjo mungesë pengon jetën e përditshme të qytetarëve të saj, duke ndikuar në përpikmërinë, produktivitetin dhe mirëqenien e tyre të përgjithshme.

by YouthScape

Qytetarët e Lezhës janë të rënduar nga mungesa e transportit të organizuar publik. Autobusët, furgonët dhe taksitë e përbashkëta funksionojnë në mënyrë sporadike, pa një orar të qëndrueshëm, duke i lënë banorët në mëshirën e pritjeve të paparashikueshme. Ky sistem jo i besueshëm jo vetëm që prish rutinat e përditshme, por gjithashtu çon në rritje arbitrare të çmimeve, pasi nuk ka tarifa të standardizuara. Për rrjedhojë, qytetarët mbajnë peshën kryesore të këtij transporti të parregulluar, duke ndikuar negativisht në stabilitetin e tyre financiar.

Një nga pasojat më të rënda të kësaj krize të transportit është ndikimi mjedisor. Mungesa e një sistemi të besueshëm të transportit publik i detyron individët të përdorin automjete private, duke kontribuar ndjeshëm në ndotjen e ajrit dhe degradimin e mjedisit. Rinia e Lezhës, si kujdestarë të interesuar të planetit, e njohin nevojën urgjente për një zgjidhje të qëndrueshme.

Për më tepër, mungesa e transportit publik kufizon aksesin në institucionet arsimore, mundësitë e punës, ngjarjet kulturore dhe aktivitetet rekreative. Të rinjtë, në veçanti, e kanë të vështirë të eksplorojnë qytetin e tyre, të vizitojnë monumentet ose të marrin pjesë në ngjarje përtej kufijve të qytetit. Ky kufizim u mohon atyre përvoja të vlefshme vendimtare për rritjen dhe zhvillimin e tyre personal.

by YouthScape

Në përgjigje të këtyre sfidave, banorët e Lezhës bëjnë thirrje për zbatimin e një sistemi transporti publik të besueshëm dhe të rregulluar. Qytetarët gëzojnë të drejtë e një rrjeti transporti që është i sigurt, i përpiktë dhe i aksesueshëm për të gjithë, duke u mundësuar atyre të ndjekin aspiratat e tyre pa pengesa. Ndërsa kufizimet buxhetore e kanë vonuar zbatimin e një sistemi të tillë deri në vitin 2025, sipas planit buxhetor afatmesëm të Bashkisë Lezhë, qytetarët e saj mbeten me shpresë se zëri i tyre do të dëgjohet, duke i hapur rrugën një të ardhmeje ku transporti publik është një e drejtë themelore dhe jo një mangësi në jetën e tyre.

Plani i Buxhetor Afatmesëm https://lezha.gov.al/dokumente-strategjike/

Si kujdestarë të mjedisit tonë dhe arkitektë të fatit tonë, qytetarët e Lezhës janë të palëkundur në vendosmërinë e tyre për ta shndërruar qytetin e tyre në një vend ku transporti nuk është pengesë, por lehtësues i ëndrrave dhe ambicieve.